22.09.2024 JUDr. Roman Lunter

Obce a vyššie územné celky môžu štátne pozemky nadobúdať bezodplatne

Obce a vyššie územné celky môžu štátne pozemky nadobúdať bezodplatne

Obce a vyššie územné celky dlhodobo poukazovali na problémy v súvislosti s vysporiadaním pozemkov vo vlastníctve štátu. Samospráva tak mala sťaženú rekonštrukciu stavieb a problém nevysporiadaných vlastníckych vzťahov sťažoval aj možnosť čerpania eurofondov, ktoré boli častokrát jediným zdrojom finančných prostriedkov pre obce a vyššie územné celky. Riešenie ponúka novela zákona, ktorá bezodplatný prevod pozemkov zjednodušuje. Či bude právna úprava dostatočná, ukáže však až aplikačná prax.

Novela prináša prehľadnejšie pravidlá

Stavbou vo verejnom záujme sa rozumie stavba dopravnej infraštruktúry a technickej infraštruktúry, stavba určená na vybavenosť v oblasti výchovy a vzdelávania, sociálnych služieb, zdravotnej starostlivosti a verejnej správy, alebo stavba určená na výrobu, ochranu kultúrneho dedičstva, historického dedičstva, prírodného dedičstva a ochranu a tvorbu krajiny a stavba určená na rozvoj alebo ochranu územia štátu, regiónu, obce alebo zóny vymedzená v územnoplánovacej dokumentácii.

Reflektujúc oprávnené záujmy obcí a vyšších územných celkov, spočívajúce v tvorbe a podpore pracovných miest, zvyšovaní kvality života občanov a diverzifikácii regionálneho rozvoja, s účinnosťou od 24. júla 2024 došlo k novelizácii zákona č. 330/1991 Zb. o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách (ďalej len „Zákon“).

Kľúčovú úlohu v procese nakladania s nehnuteľnosťami vo vlastníctve štátu má Slovenský pozemkový fond, ktorý ako právnická osoba spravuje určené nehnuteľnosti vo vlastníctve štátu.


Viac sa dočítate v článku Hospodárskych novín: Obce a vyššie územné celky môžu štátne pozemky nadobúdať bezodplatne