Platovým rozdielom medzi mužmi a ženami má zamedziť prelomová smernica

Platovým rozdielom medzi mužmi a ženami má zamedziť prelomová smernica

Európska únia vyvíja čoraz väčšie úsilie smerujúce k uplatňovaniu zásady rovnakého odmeňovania mužov a žien. Výsledkom tejto iniciatívy je aj prijatie smernice, ktorá je zameraná prioritne na transparentnosť odmeňovania v pracovnoprávnych vzťahoch.

Problém rozdielneho finančného ohodnotenia mužov a žien je stále prítomný aj v dnešnej dobe. A to aj napriek početným snahám európskych, ako aj národných zákonodarcov o jeho odstránenie. Muži na rovnakých pozíciách dostávajú spravidla za rovnakú prácu alebo prácu rovnakej hodnoty vyššiu mzdu ako ich kolegyne. Navyše, zamestnanecká informovanosť o výške mzdy je stále tak trochu tabuizovanou témou, čo len prispieva k uvedenému statusu quo. Nedávny vývoj a schválenie Smernice Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 2023/970 z 10. mája 2023, ktorou sa posilňuje uplatňovanie zásady rovnakej odmeny pre mužov a ženy za rovnakú prácu alebo prácu rovnakej hodnoty prostredníctvom transparentnosti odmeňovania a mechanizmov presadzovania, naznačuje, že zmena je na obzore.

Smernica súhrnne pre pojmy plat, mzda a všetky ďalšie peňažné alebo vecné plnenia používa označenie „odmena“. Smernicu v zásade môžeme rozdeliť na dve hlavné kľúčové časti, a to na transparentnosť odmeňovania a prostriedky nápravy vrátane ich presadzovania. Prvá časť sa dotýka ako informovanosti uchádzača pred nástupom do zamestnania, tak aj zamestnancov počas doby trvania ich zamestnania. 


Celý článok si môžete prečítať na týždni.sk: Platovým rozdielom medzi mužmi a ženami má zamedziť prelomová smernica