Podpora rodinného podnikania počas uplynulých troch rokov – čo sa podarilo dosiahnuť a čo by sa dalo vylepšiť?

Podpora rodinného podnikania počas uplynulých troch rokov – čo sa podarilo dosiahnuť a čo by sa dalo vylepšiť?

Rodinné podnikanie v sebe prepája podnikateľskú činnosť a rodinu. Právna úprava až donedávna nepoznala legálnu definíciu rodinného podnikania, pričom termín rodina, podnikanie a ostatné aspekty tohto vzťahu sú definované v rôznych predpisoch.

Popri zakladateľovi rodinného podniku v podniku pôsobia ďalší blízki členovia rodiny v postavení spolumajiteľa, štatutára, osoby na manažérskej pozícii, prípadne ako zamestnanca. O rodinnom podniku platí, že popri zámere dosahovať zisk, má dôležité miesto rodina, preto má rodinný podnik vybudovanú rodinnú kultúru, v ktorej zakladateľ zamýšľa odovzdať riadenie a chod, resp. vlastníctvo podniku ďalšej generácii.

Podľa štatistiky je v drvivej väčšine preferovanou právnou formou rodinného podniku spoločnosť s ručením obmedzeným. V rodinných podnikoch sa postupne do vlastníckych a riadiacich štruktúr podniku zapájajú členovia rodiny a v súčasnosti v nich dochádza ku generačnej výmene zakladateľov.

Ak Vás táto téma zaujíma, celý článok si môžete prečítať:Podpora rodinného podnikania počas uplynulých troch rokov – čo sa podarilo dosiahnuť a čo by sa dalo vylepšiť?

JUDr. Ing. Rastislav Roško, LL.M.
všetky blogové články
tohto autora